Parkeren

Hierbij de richtpunten voor de diverse vormen van parkeren.


Vooruit haaks in een vak parkeren:

Links: Wanneer je spiegel gelijk is aan de linker streep van je doel vak, alles insturen.

Rechts: Eerst zoveel mogelijk naar de linker kant van de weg sturen, dan als je spiegel gelijk is aan de rechter streep van je doel vak, alles insturen.

Achteruit haaks in een vak parkeren:

Neem minimaal 1,5 meter afstand van de geparkeerde auto’s aan de rechter kant. Bepalen van de richtlijn; dat is doelvak plus 2 vakken, de linker lijn van dat vak (dus de lijn tussen doelvak plus 2 en 3) dat is de richtlijn.

Rijdt iets verder dan de richtlijn (half vak).

Bij achteruit rijden, als de richtlijn halverwege je raam is (Scheelt per auto, kan bijv. ook je spiegel zijn) dan alles insturen. (Op de tekening is dat de lijn tussen de groene en rode auto) Of als de stijl van de auto halverwege doelvak + 2 is. (Op tekening stijl is halverwege de groene auto)

Vooruit file parkeren:

Voorbij een andere auto, de auto insturen, zorg dat je de stoep niet raakt, en de auto langs de kant van de weg stilzetten. Je hebt hiervoor minimaal 3 parkeervakken nodig.

Ga hier niet van uit dat je in een keer je auto goed neer kan zetten, hier zal je ook altijd achteruit moeten rijden en de auto naar de kant corrigeren. Ruimte tussen de twee auto's is minder dan 3 parkeervakken, minimaal wel 1,5 parkeervak groot.

Stuur de auto het vak in, zorg dat je de stoep niet raakt, zorg dat je aan het eind van de ruimte de auto wel weer recht hebt staan, en de wielen ook recht. Maar, je staat nu nog wel te ver van de stoep. (je rechter koplamp staat nu gericht iets links van het rechter achterlicht van de auto voor jou, tot het miden van die auto, of daar tussenin)

Daarna achteruit rijden, en insturen. Als de achterkant van de auto bijna bij de stoep is terugsturen en rechtkomen. Daarna de auto (beste is voorwaarts) goed in het parkeervak zetten.

Achteruit file parkeren:

Stop naast de auto waarachter je wilt parkeren. afstand +/- 30 cm, of als er nog een handbreedte tussen de 2 spiegels kan. Pas stoppen als je spiegel op de hoogte is aan de voorkant van de richtauto is.

Achteruit rijden, en als de achterkant van het raam van de achterportier net voorbij de achterkant van de richtauto is, alles insturen.

Alles terug sturen wanneer je spiegel net voorbij de achterkant is van je richtauto, dat is ook hetzelfde moment dat de auto 45 graden staat.Algemene aandachtspunten:

Blijf goed om je heen kijken, vanaf het begin, in je binnenspiegel of je veilig kunt afremmen t/m het einde kun je veilig wegrijden; bi-sp _ bu-sp _ schouder.

Je hoeft hem niet in 1 keer perfect uit te voeren, corrigeren mag, als je het maar veilig houd, dus om je heen blijven kijken.

En maak het je zelf zo makkelijk mogelijk, je hoeft niet de moeilijkste manier te zoeken !